wtorek, 19 maja 2015

Sorgo z wątróbką i szparagami - przepyszny eksperyment

Danie przerosło smakiem moje najśmielsze oczekiwania :) Nie lubię marnować jedzenia, więc staram się wykorzystać każdą resztkę. Dzisiejszy obiad powstał, by opróżnić lodówkę z twardszych kawałków szparagów i wątróbki. Zazwyczaj nie wiadomo, co zrobić z tymi dolnymi twardszymi częściami szparagów. W tym daniu idealnie się sprawdzają. Reszta składników jakoś sama się nawinęła ;) Sorgo można zastąpić ryżem lub jakąś kaszą. Zachęcam do spróbowania w swojej kuchni :)




Składniki (na dwie porcje):



100 ml sorgo (namoczyć rano w wodzie)
3 wątróbki indycze
6 twardszych kawałków białych szparagów
czerwona cebula
jabłko
100 ml wina czerwonego półsłodkiego
kilka kawałków suszonych pomidorów (w sumie ok. dwóch całych pomidorów)
suszony majeranek
8 dużych liści mięty
olej
sól
pieprz

  1. Sorgo moczyć kilka godzin w wodzie. Np. można je zalać wodą przed wyjściem do pracy.
  2. Gotować sorgo w wodzie (na część sorgo 2,5 części wody)
  3. Wątróbki pokroić na kawałki "na jeden kęs" i obsmażyć pod przykryciem (strzela z patelni) w rozgrzanym oleju.
  4. W tym czasie obrać i pokroić na talarki szparagi. Idealnie nadają się tu twardsze dolne kawałki, z którymi zazwyczaj nie wiadomo, co zrobić. Obrać i pokroić cebulę (w piórka) i jabłka (w grubszą kostkę). Dobre są tu takie odmiany jabłek, które ładnie kruszeją przy obróbce termicznej.
  5. Wątróbki wyjąć z patelni.
  6. Na patelnię dodać pokrojone szparagi. Obsmażyć.
  7. Dorzucić jabłka, cebulę i porwane na kawałki suszone pomidory. Posypać majerankiem.
  8. Obsmażyć.
  9. Wlać wino i odparować.
  10. Dolać pół szklanki wody i dusić, by jabłka skruszały.
  11. Dodać wątróbkę, by ją podgrzać.
  12. Doprawić solą i pieprzem. A tuż przed wyłączeniem gazu dodać jeszcze rozdrobnioną świeżą miętę.
Jeśli woda z gotowania sorgo wyparuje wcześniej niż przygotowaliśmy wątróbkę i szparagi, pozostawić je w garnku pod przykryciem.





Danie pachnące ziołami - wiosna 2015Szparagowe<3Love





-----------
Podobne:

Sałatka z wątróbką
Sorgo z marchewką i roladą drobiową
Sałatka z wątróbką 2.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.