niedziela, 14 czerwca 2015

Wegetariańskie gołąbki zapiekane

Zakupiłam ostatnio komosę ryżową i przyszła mi myśl, by ją zastosować do przygotowania gołąbków z młodej kapusty. Reszta składników sama się "nawinęła" pod rękę ;)




Składniki:



9 dużych liści kapusty
pół szklanki komosy ryżowej
szklanka ugotowanej fasoli borlotti
4 młode marchewki
kawałek selera korzeniowego
pół pęczka kopru
jajko
sól
pieprz

  1. Opłukać i ugotować komosę ryżową w podwójnej ilości wody.
  2. Zdjąć delikatnie liście z główki kapusty. Jeśli nie da się tego zrobić, włożyć główkę do wrzątku. Dodać zdjęte liście. Parzyć kapustę, aż liście zmiękną i staną się plastyczne.
  3. Ostudzić trochę liście.
  4. Fasolę rozdrobnić w malakserze z marchewkami i selerem.
  5. Dodać koper i jajko. Wymieszać.
  6. Doprawić masę do smaku.
  7.  Skroić nadmierną ilość głównej żyły na liściu (gołąbki będą się lepiej zwijać).
  8. Nakładać łyżką masę na grubszy fragment liścia.
  9. Założyć boki i zwinąć w roladę.
  10. Obsmażyć gołąbki z obu stron i układać w naczyniu żaroodpornym.
 
Dodatki
125 g mozzarelli
garść startego parmezanu
ok. 50 g gorgonzoli
słoik przecieru pomidorowego (u mnie z żółtych pomidorów) z chili
pół pęczka kopru
sól

Na gołąbki wylać przecier pomidorowy wymieszany z pokrojonym koprem. Dobrze posolić.
Wrzucić kawałki gorgonzoli.
Posypać całość parmezanem i ułożyć plastry mozzarelli.
Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 40-50 minut.


----------
Podobne:

Wegańskie gołąbki z grzybami i kaszą
Pak choi z dodatkami











Zainspiruj się kaszą! III edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.