niedziela, 26 lipca 2015

3. sałatka z wątróbką Badylarki

To kolejna wersja sałatki z wątróbką indyczą. Tym razem wykorzystałam do sosu owoce malin, a nie sok. Dodatki "same się napatoczyły" :)




Składniki (na 3 porcje):


główka sałaty (u mnie rubinowa masłowa)
6 słodkich pomidorów (u mnie Ondraszek i Japanese Black Trifele)
ok. 10 liści bazylii odmiany Siam Queen (może być też zwykła)
dwie gałązki świeżego majeranku
ok. 100 g jasnych winogron
500 g wątróbki indyczej
olej do smażenia (ok. 2 łyżek)
pieprz ziarnisty
dwie garści malin
chlust octu balsamicznego
łyżeczka cukru
oliwa z oliwek
ewentualnie: świeże chili

  1. Sałatę opłukać, porwać na kawałki i osuszyć.
  2. Rozłożyć sałatę na talerzach.
  3. Do sałaty dodać rozdrobniony majeranek i bazylię, pomidory pokrojone na kawałki oraz połówki winogron (pestki usunąć).
  4. Wątróbkę pokroić na kawałki "na jeden kęs".
  5. Wątróbkę usmażyć na rozgrzanym oleju. Uwaga! Smażyć pod przykryciem, bo gorący tłuszcz pryska, a wątróbka "lubi" z patelni wyskakiwać.
  6.  Usmażoną wątróbkę przełożyć na talerze z sałatą.
  7. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
  8.  Patelnię po wątróbce podlać odrobiną wody i wrzucić maliny.
  9. Rozgnieść łyżką podgrzane owoce, posypać cukrem i dusić ok. 2 minut.
  10. Wlać ocet balsamiczny. Chwilę jeszcze trzymać na ogniu.
  11. Sos malinowy wyłożyć na wierzch sałaty.
Smakoszom można posypać sałatę pokrojoną papryczką chili (u mnie odmiana Cyklon).




Ziółka z przydomowego ogródka ziołowego:



---------------
Podobne:

Sorgo z wątróbką

2. sałatka z wątróbką
Sałatka z wątróbką


Danie pachnące ziołami - lato 2015Danie pachnące ziołami. Lato 2015Lekkie i szybkie dania na upalne dni



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.