poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Sos pomidorowy do słoików

Sezon pomidorowy trwa, więc czas pomyśleć o zachowaniu smaku pomidorów na zimę. Tego rodzaju sos bardzo się przydaje, gdy po pracy dopada nas przeraźliwy głód, a nie mamy czasu na przygotowanie posiłku. Wystarczy ugotować makaron, a w rondelku odgrzać sos ze słoika :) Ewentualnie dodać suszone oregano, zetrzeć twardy ser i gotowe :)




Składniki (na 12 słoików 400 ml):


3 kg pomidorów (u mnie mieszanka czerwonych i żółtych Bawolich Serc + resztki pomidorów, z których wybierałam nasiona)
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchwi
duża papryka czerwona
papryczka chili
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu
6 goździków
2 gałązki oregano
200 ml octu 10%
200 ml cukru
łyżka soli
2 łyżeczki musztardy (użyłam sarepskiej)
2 łyżki oleju


  1. Z pomidorów zdjąć skórkę, ale tylko jeśli łatwo schodzi bez zaparzania pomidorów. Na pewno trzeba usunąć tzw. piętki i ewentualne niedoskonałości skórek.
  2. Pomidory rozdrobnić.
  3. Cebulę, paprykę i marchew pokroić w grubą kostkę.
  4. Chili rozdrobnić według uznania.
  5. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i wrzucić przyprawy, a potem cebulę i marchew.
  6. Gdy cebula się zeszkli, wrzucić pomidory, paprykę i chili.
  7. Gotować do momentu, gdy marchew będzie miękka.
  8. Wyjąć ziele angielskie, liście laurowe i goździki.
  9. Dodać rozdrobnione listki oregano.
  10. Sos lekko schłodzić i zmiksować na pulpę.
  11. Pulpę pomidorową ponownie gotować z dodatkiem octu, soli i cukru.
  12. Odparować sos do pożądanej konsystencji. Pod koniec dodać musztardę do smaku.
  13. Gorący sos przelewać do słoików. Szczelnie je zamykać.
  14. Pozwolić, by zawartość powoli stygła.
  15. Słoiki można przechowywać w szafkach kuchennych, choć najlepiej im w chłodnym miejscu.













      -------
      Podobne:

      Przecier z mieszanych pomidorów
      Spaghetti
      Ketchup z cukinii











      Dzień Polskiej Żywności 2015Warzywa psiankowate 2015Warzywa psiankowate 2015




      4 komentarze:

      1. Fajny pomysł, zainteresował mnie. Czy tych słoiczków nie trzeba zagotować? Zamkną się trwale?
        Ja zawsze jeszcze wszystkie przetwory kilka minut gotuję, nie wiedziałam, że można nie robić tego.

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Można zagotować, ale nie trzeba. Jeśli wkłada się do słoików gorący bulgoczący sos, pasteryzowanie nie jest konieczne.

          Usuń
      2. Taki aromatyczny sos pomidorowy na pewno bym z chęcią zjadła właśnie z makaronem. Witam Cię po raz kolejny w mojej akcji :)

        OdpowiedzUsuń
        Odpowiedzi
        1. Wrzucaj pomidory do gara i rób sosik. Zimą będzie jak znalazł, a i teraz niektórzy nie pogardzą :) Cieszę się na każdą Twoją akcję :)

          Usuń

      Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
      Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
      Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.