piątek, 4 września 2015

Barszczyk czerwony do picia

Sezon na tegoroczne buraki otwarty! Zrobiło się chłodniej i wciąż pada, więc przyszła ochota na coś ciepłego do picia - esencjonalny barszczyk czerwony 😊 To jeden z moich ulubionych napojów na chłodniejsze dni. Ważne, żeby nie była to woda z gotowania buraków, a esencja smaku gotowanych warzyw 😋




Składniki:


duży czerwony burak
2 marchewki
kawałek (10 cm) pora
pół cebuli
kawałek (5 cm) imbiru
2 liście laurowe
łyżka cukru
majeranek
1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
sól
pieprz mielony



  1. Warzywa obrać.
  2. Buraka pokroić na kawałki.
  3. Marchewki, kawałki buraka, por i imbir wrzucić do garnka. 
  4. Wsypać cukier.
  5. Zalać wodą -  tak, by woda sięgała mniej więcej 2 razy wyżej niż warstwa warzyw na dnie.
  6. Gdy woda zawrze, dorzucić liście laurowe.
  7. Gotować do momentu, gdy w buraki będzie można wbić widelec (przydadzą się do inne potrawy).
  8. Zdjąć z palnika.
  9. Wyjąć cebulę i pora.
  10. Dosypać majeranek (według uznania). Doprawić do smaku solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. 
  11. Pić ciepłe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.