sobota, 19 września 2015

Kapusta z grochem

Czas zbiorów kapusty i jej kiszenia przypomniał mi danie z regionu Opoczno - Przysucha. Wywodzi się z czasów, gdy chłopi musieli oddawać dużą część wytworów swojej pracy panom. W okręgu Odrzywołu danie składało się wyłącznie z doprawionej do smaku kapusty i grochu. We wsi Gorzałków (dziś dzielnica Opoczna) chłopom powodziło się lepiej, bo należała do posiadłości królewskich - mieszkańcy dodawali jeszcze cebulę. Hihihihi - wyszło na to, że cebula była wskaźnikiem dostatku ;) Z biegiem lat i pojawienia się nowych przypraw danie nabrało lepszego aromatu, ale nadal zalicza się je do dań typu - "bieda danie". Przygotowuję je w obu wersjach: z cebulą do bieżącego spożycia, bez cebuli - do zamrożenia, bo doskonale się przechowuje w zamrażarce; potem można dodać cebulę i czosnek. W niektórych regionach jest to danie podawane w Wigilię.




Składniki:



200 ml grochu łuskowego w połówkach
200 g kapusty kiszonej
400 g słodkiej kapusty
2 łyżeczki kozieradki
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczki soli
pieprz
ewentualnie: olej do smażenia i 2 cebule

  1. Groch dobrze wypłukać i ugotować do miękkości. Mieszać od czasu do czasu, bo lubi przywierać do dna pod wpływem swojego ciężaru i potem, gdy zgęstnieje.
  2. Poszatkować słodką kapustę.
  3. W drugim garnku zagotować kapustę słodką i kiszoną. 
  4. Równolegle zagotować ok. litra wody.
  5. Po zawrzeniu wody w garnkach z kapustami odlać wodę.
  6. Do kapust wlać zagotowaną wcześniej wodę. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kozieradkę.
  7. Gotować kapustę do miękkości.
  8. Ewentualnie zeszklić na patelni pokrojone na drobno cebule.
  9. Dodać groch (i ewentualnie cebulę) do kapusty. Pogotować do momentu, gdy danie będzie miało gęstą konsystencję, czyli odparuje woda.
  10. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Danie najlepiej smakuje następnego dnia po przegryzieniu się smaków. Wielbicielom dań mięsnych proponuję dodatek skwarków np.  wytopionych z boczku.

Przy obecnym stanie wiedzy, polecam dodać łyżeczkę suszonego cząbru do kapusty połączonej z grochem. Ustrzeżemy się wówczas przed efektem gazowym z tylnej części ciała ;)


Danie najlepiej zamrażać w pojemnikach.

 ------------
Podobne:

Szybkie danie z kaszy jaglanej
Pęczakotto z kurkami
Grochówka

 
Kuchnia krajów słowiańskich 20153 września - Dzień Pacjentów ze Szpiczakiem MnogimWegetariański obiad VKuchnia Krajów Słowiańskich 2015








2 komentarze:

  1. Świetny przepis! Kapusta z grochem to idealny dodatek to tradycyjnych polskich dań. Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację. Zastanowię się nad udziałem w konkursie, zwłaszcza że mam zamiar w najbliższym czasie podać na blogu trochę potraw z pewnego regionu Polski.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.