sobota, 12 września 2015

Papryka konserwowa/marynowana

Wrzesień to idealny czas na zamykanie papryk w słoikach. Wydaje mi się, że o tej porze roku papryka smakuje najlepiej, więc przetwory z niej też są najsmaczniejsze. Papryka konserwowa sprawdza się zimą w sałatkach lub na kanapkach po odsączeniu z zalewy. Można jej używać zamiennie z ogórkami konserwowymi, ale też doskonale smakują połączone ze sobą.





Składniki:
Zalewa


1 szklanka octu 10%
6 szklanek wody
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
8 ziaren ziela angielskiego
kilkanaście ziaren pieprzu

Dodatki do słoika
papryka pokrojona w kawałki (wielkość według upodobań)
łyżeczka ziaren białej gorczycy
plaster cebuli (grubości ok. 0,5 cm)
kawałek świeżej chili

  1. Przygotować zalewę, doprowadzając do wrzenia połączone jej składniki.
  2. Odstawić do schłodzenia. Wystarczy, by zalewa nie była gorąca.
  3. Na dno każdego słoika wsypać gorczycę, wrzucić plaster cebuli i ewentualnie kawałek chili.
  4. Kawałki papryki upychać ciasno w słoiku do wysokości szyjki.
  5. Zalać zawartość słoików zalewą.
  6. Słoiki szczelnie zamknąć i ułożyć w garnku wyłożonym ściereczką kuchenną.
  7. Zalać wodą do wysokości szyjek słoików.
  8. Wodę w garnku doprowadzić do wrzenia i zaraz potem wyłączyć, a słoiki z papryką wyjąć, by powoli ostygały.



Uwaga!

Długie pasteryzowanie papryki w kawałkach powoduje jej przegotowanie (robi się miękka), a w konsekwencji szybkie jej psucie.

Róbmy przetwory!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.