sobota, 28 listopada 2015

Bigos z dyni a la leczo

To moje odkrycie tej jesieni. A wszystko dzięki papryce, która mi w tym roku bardzo ładnie obrodziła i dodawałabym ją do niemal każdego wytrawnego dania. Dziś dodatkowo wykorzystałam ostatnią w tym roku cukinię z własnego warzywnika :( Pyszne i pożywne danie, które posmakuje każdemu miłośnikowi kuchni roślinnej. Mięsko jest tu całkowicie zbyteczne.




Składniki:



0,5 kg obranej dyni
mała cukinia
duża cebula
1-2 papryki
2 jalapeno lub inne chili
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz czarny
olej do smażenia

  1. W garnku nastawić ok. litra wody.
  2. Dynię pokroić na małe plastry o grubości kilku milimetrów. Obsmażyć i poddusić dynię na rozgrzanym oleju (najlepiej na dwie tury, chyba że macie dużą patelnię). Dynia powinna lekko zmięknąć.
  3. Przerzucić dynię do garnka z gotującą się wodą.
  4. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę.
  5. Zeszklić cebulę na patelni i wrzucić do dyni.
  6. Z papryki usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę.
  7. Poddusić paprykę na patelni i przerzucić do garnka.
  8. Cukinię pokroić w pół lub ćwierćtalarki. 
  9. Cukinię podsmażyć na patelni i przerzucić do garnka.
  10. Rozdrobnić jalapeno i dodać do garnka z warzywami.
  11. Gdy dynia zacznie się rozpadać, dodać do garnka koncentrat pomidorowy.
  12. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Danie podawać gorące, najlepiej następnego dnia.
Może być podawane jako samodzielne danie np. z pieczywem albo na ryżu lub kaszy. Kilka tygodni temu podałam ten "bigos" z plackami warzywnymi:


------
Podobne:

Gulasz z ciecierzycy
Penne z dynią i toy choi
Gęsta zupa z fasoli Jaś



Jesień pełna warzywKuchnia wegetariańska i wegańskaMenu dla przyszłej mamy

Zimowy ObiadZimowy obiad wege



6 komentarzy:

  1. dziękuję za udział w akcji :-)
    P.S.
    mam nadzieję, że korzystające z niego ciężarne podejdą jednak z rozwagą do ostrych papryczek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papryczki są tu tylko dodatkiem smakowym - mam nadzieję, że ciężarne to zrozumieją :)

      Usuń
  2. Robiłam kiedyś podobny bigos, ale z samej cukinii :) Muszę więc kiedyś pokusić się o jego modyfikację i wypróbować Twój przepis. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardziej sycący niż z cukinii. Nam bardziej zasmakowała wersja dyniowa. Polecam :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię bigos z dyni :) Do tego dodaję jeszcze wegetariańskie kiełbaski. Dziękuję za udział w akcji "Zimowy obiad".

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.