piątek, 13 listopada 2015

Szybka sałatka z łososiem i awokado

To sałatka zrobiona w 2 minuty i zawierająca mnóstwo dobrych kwasów tłuszczowych. Wykorzystałam do niej mizunę, zioło charakterystyczne dla kuchni japońskiej. Rośnie podobnie jak rukola, czyli nie tworzy główek, jak sałata. Ale też nie należy do tej samej rodziny roślin co sałata. Liście są raczej sztywne i chropowate w dotyku. Pod tym względem przypominają nieco liście pokrzywy, ale nie parzą :)





Składniki:

2 garści mizuny lub innej sałaty
50 g wędzonego łososia
pół awokado
jalapeno lub inne chili
sok z połówki cytryny
dobra oliwa

  1. Mizunę porwać na kawałki "na jeden kęs".
  2. Rozdrobnić łososia i rozrzucić na sałacie.
  3. Awokado obrać ze skóry i pokroić na kawałki.
  4. Całość skropić sokiem cytryny.
  5. Rozdrobnić chili i posypać nim sałatkę.
  6. Polać oliwą i podawać.


------
Podobne:

Mizuna z melonem, chorizo i brie
Rydze na surówce z fenkułu
Sałatka z wędzoną makrelą



Jesień pełna warzywSałatki na jesienne wieczory




3 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.