środa, 23 grudnia 2015

Ciasto "Wiewiórka" - pyszny i szybki brzydal

Ciasto wygląda raczej niezachęcająco, ale zdecydowanie nadrabia smakiem. Robi się niezwykle szybko i łatwo. Dla jednych będzie urozmaiceniem na świątecznym stole, dla innych kołem ratunkowym - bo szybki i zawsze się udaje. Mąki dajemy niewiele, a dostajemy sporej wielkości ciasto jabłkowe.




Składniki (na blachę 35 cm x 24 cm):


ok. 1,3 kg jabłek (jeszcze nieobranych)
200 ml orzechów włoskich (nie rozdrabniać)
150 ml rodzynków
200 ml cukru
skórka z pomarańczy
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
350 ml mąki

  1. Rodzynki i orzechy zalać wrzątkiem.
  2. Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych.
  3. Miąższ pokroić na grube kawałki.
  4. Jabłka zasypać cukrem, dodać odcedzone rodzynki i orzechy oraz startą skórkę z pomarańczy. Wymieszać i odstawić, by jabłka puściły sok.
  5. Do owoców dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać.
  6. Jajka rozbełtać i wlać do masy. Dokładnie wymieszać.
  7. Przełożyć na blachę (35x24x5) cm wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni C.
  9. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, by jabłka nie przeszły blachą.









-----
Podobne:


Pieczone jabłka z amarantusem
Biszkoptowa rolada z jabłkami
Wytrawna sałatka z jabłka i mango


Świąteczne słodkości! 2015













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.