niedziela, 12 czerwca 2016

Sałatka z brzoskwinią i serem dojrzewającym

W czasie upałów zdarzają się takie dni, kiedy człowiekowi odechciewa się gotować cokolwiek, żeby nie podwyższać dodatkowo temperatury w mieszkaniu. Organizm wtedy też nie tęskni za gorącymi daniami. I wtedy idealne wydają się być sałatki. W salaterce ląduje trochę liści sałaty i świetnego o tej porze szpinaku. A potem wystarczą 2-3 dodatki. I danie gotowe :)




Składniki (na 4 porcje):


6 liści sałaty masłowej
3 duże garście szpinaku
brzoskwinie w z puszki
4 grube łodygi selera naciowego
ok. 10 dag sera dojrzewającego (u mnie Bursztyn)
pieprz
oliwa
sok z cytryny

  1. Szpinak i sałatę dobrze wypłukać i osuszyć. Ewentualnie porwać na mniejsze kawałki. Wrzucić do salaterki.
  2. Łodygi selera naciowego obrać z włókien.
  3. Seler pokroić na talarki i półtalarki. Rozrzucić na sałacie.
  4. Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić na kawałki dowolnej wielkości. Dodać do salaterki.
  5. Ser pokroić zwykłym nożem lub nożem do serów na kawałki (wielkość to kwestia upodobań). Rozrzucić na brzoskwiniach.
  6. Oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
  7. Tuż przed podaniem całość polać oliwą (u mnie ok. 3-4 łyżki) i skropić sokiem z cytryny (u mnie z połówki cytryny). Wymieszać i podawać.

-----
Podobne:

Szpinakowe roladki z kurczaka
Sałata z mozzarellą i brzoskwinią
Sałata z truskawkami i balsamico

Wegetariański obiad VII "Czas na szpinak 6!"



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.