sobota, 12 maja 2018

Przekąska z pasty jaglano-tuńczykowej

Czasem w każdym z nas odzywa się dziecko. Dziś spotkało to mnie i w rezultacie przygotowałam zabawną przekąskę na bazie tuńczyka i kaszy jaglanej. A do niej kilka wiosennych dodatków. Pomysł pewnie wykorzystam ponownie na Dzień Dziecka.




Składniki:

Pasta
100 ml kaszy jaglanej
120 g odsączonego tuńczyka z puszki (w sosie własnym)
dymka
olej lniany
długi ogórek
sól
pieprz

Dodatki
czarny sezam
kolorowy pieprz w ziarnach
rzodkiewka

Sos
drobno pokrojona połówka dymki
3 łyżki sosu sojowego
kilka kropel oleju sezamowego
łyżka słodkiego sosu chili
łyżka octu ryżowego
4 łyżki oleju lnianego
  1. Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami.
  2. Kaszę zalać 200 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować aż kasza wchłonie wodę. Zdjąć z palnika i przykryć. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Kaszę przełożyć do blendera kielichowego. Dodać pokrojoną dymkę, pół łyżeczki mielonego pieprzu, odsączonego tuńczyka i łyżkę oleju lnianego. Całość zmiksować na gładką masę
  4. Masę przełożyć do miseczki i dobrze doprawić solą.
  5. Długiego ogórka dobrze umyć i pokroić w poprzek na kawałki grubości ok. 1,5 cm. Z każdego kawałka wydrążyć miąższ (można to wygodnie zrobić łyżeczką do melonów).
  6. Do dołków w ogórkach wkładać pastę jaglano-tuńczykową.
  7. Z reszty pasty uformować kulki w rękach natartych olejem.
  8. Przystawkę udekorować kawałkami rzodkiewki, czarnym sezamem i pieprzem, robić odpowiednio uszy, oczy i nos.
  9. W miseczce wymieszać składniki sosu. Podawać do maczania przekąski.




Jeśli masz ciekawy przepis na wykorzystanie tuńczyka, weź udział w konkursie. Szczegóły na www.konkurstunczyk.eu


#MasterTuńczyk

Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.